Lej Soundboks – Prismatch og intet depositum

Shareboks

Kongespil regler

Kongespil regler

Kongespil regler

Forestil dig et spil, der tager dig med tilbage til vikingetiden, et spil, hvor strategi og sjov går hånd i hånd. Det er lige præcis, hvad Kongespil handler om. Lad os dykke ned i det populære sommerspil, som er så meget mere end bare at kaste og krydse fingre.

Kort introduktion

I kongespil er målet at vælte modstanderens træklodser, kendt som ‘kubber’, ved hjælp af kastepinde, og til sidst vælte ‘kongen’, som er placeret i midten af spillebanen. Spillet kan spilles af to hold, hver bestående af en til seks spillere. Det vil sige, at hvis man spiller 1 mod 1, har hver spiller 6 kastepinde – spiller man derimod 6 mod 6, har hver spiller én kastepind. Så man skal egentlig blot være to hold og kunne dele 6 kastepinde på hvert hold.

Kongespil bane

Her er, hvad du skal bruge:

 • En konge 
 • 10 kubber 
 • 6 kastepinde 
 • 4 hjørnepinde til at markere dit kongerige
 • En flad overflade – typisk græsplæne
Det hele kan købes hos Silvan her.

Opsætning af bane

 • Placer hjørnepindene i de fire hjørner, så banen er 8 meter lang og 4 meter bred.
 • Find midten af banen, og marker gerne midten med en midterlinje.
 • Hvert hold placerer fem kubber på deres baglinje i en lige række.
 • Kongen placeres i midten af banen.

Step-for-Step eksempel på forløbet i kongespil

Lad os fokusere på selve spillets forløb, efter at opsætningen er fuldført.

Trin 1: Find ud af hvem der starter

 • Hver spiller kaster en kastepind mod kongen. Det hold, hvis kastepind lander tættest på kongen uden at ramme, starter spillet.

Trin 2: Hold 1's Første Kast

 • Hold 1 begynder og kaster skiftevis deres kastepinde mod Hold 2’s kubber.

Trin 3: Forskellige udfald

 • Hvis Hold 1 ikke rammer nogen kubber, går turen til Hold 2, som kaster mod Hold 1’s kubber.
 • Hvis Hold 1 vælter en eller flere af Hold 2’s kubber, skal Hold 2 kaste disse væltede kubber over på Hold 1’s banehalvdel.

Nice to know:

Når Hold 2 skal kaste deres væltede kubber over på Hold 1's banehalvdel, skal de overveje, hvor langt over på Hold 1's banehalvdel de skal kaste kubberne, for de skal selv kunne ramme kubberne, inden de må sigte mod de 'rigtige' kubber på Hold 1's baglinje. Hold 2 skal dog også overveje, at kubberne bliver det punkt, hvorfra Hold 1 må kaste, hvis Hold 2 ikke skulle ramme en eneste kubb i en runde. Det kan derfor også være en ulempe ikke at kaste kubberne langt nok over på den anden banehalvdel.

Trin 4: Rejsning af Kubber

 • Hold 1 rejser de kastede kubber op, der hvor de er landet på deres banehalvdel.

Trin 5: Hold 2's Kast

 • Hold 2 kaster nu deres kastepinde mod de nyligt rejste kubber på Hold 1’s banehalvdel.
 • Hvis Hold 2 ikke formår at ramme disse kubber, får Hold 1 lov til at gå frem til disse kubber og kaste derfra i deres næste tur.

Trin 6: Fortsættelse af Spillet

 • Spillet fortsætter med skiftende ture, hvor holdene kaster mod hinandens kubber og rejser væltede kubber op.
 • Strategisk placering af kubberne, når de kastes tilbage på modstanderens banehalvdel, spiller en vigtig rolle.

Trin 7: Afslutningen på Spillet

 • Når et hold har væltet alle modstanderens kubber, skal de begynde at kaste efter kongen.
 • Kast efter kongen skal foregå bag holdets egen baglinje.
 • Det hold, der først vælter kongen efter at have væltet alle modstanderens kubber, vinder spillet.

Dette præcise forløb giver en klar forståelse af, hvordan et typisk spil kongespil udfolder sig, med fokus på spillets strategiske og taktiske elementer.

Reglerne til kongespil, vi alle snakker om

Ja, der er nogle regler, der altid starter en god diskussion:

 • Vælter du kongen for tidligt, ja, så har du tabt. Pas på kongen!
 • Husk, skud mod kongen skal altid ske fra baglinjen.
 • Og hvis en kubb vælter og rejser sig igen – tja, så er den stadig væltet.
 • Hvis du rammer en anden kubb, som allerede ligger på banen, må du bygge et tårn af de to kubber. Det smarte er, at du nu kan vælte hele tårnet med bare ét kast.
 • Hvis du skal kaste kubber over på modstanderens banehalvdel, men de lander uden for banen, så får du en ekstra chance. Du har faktisk to forsøg. Men kan du stadig ikke få dem til at lande på modstanderen banehalvdel? Så er det modstanderens tur til at placere dem, lige hvor de synes, det passer bedst.

Kasteteknik

Der har længe været stor diskussion og tvivl om, hvordan man må kaste. Så stor tvivl, at Ekstra Bladet tilbage i 2020 skrev en artikel om emnet, og her var konklusionen klar: Overhåndskast er no-go, da det simpelthen er for voldsomt. Lars Hazelton, seniorprojektleder ved Gerlev Center for Leg & Bevægelse, beretter i artiklen om, at de kun har oplevet ét uheld nogensinde, og det var ved et overhåndskast i Kongespil, som endte ud i et hospitalsbesøg for den tilskadekomne.

Så hvordan skal kastepindene kastes? De skal kastes med et elegant underarmskast. Ingen vilde helikopterkast her.

Tilpasning af Spillet: For alle og enhver

Det bedste ved Kongespil? Det er super fleksibelt. Spiller du med børn? Gør reglerne lidt lettere og gør banen kortere i både bredde og længde. 

Lej en Soundboks til din fest!

 • 650+ glade kunder
 • 0,- depositum
 • Markedets laveste pris

Kongespil drukspil

Kongespil drukspil

Lad os pifte det gode gamle Kongespil op med et sjovt druk-twist! – Så rul ærmerne op, og lad os komme i gang med at forvandle Kongespil til festens midtpunkt!

Gør dit kongespil klar til fest

Først skal vi have fat i et almindeligt Kongespil. Nu kommer det sjove: Tag en tusch og skriv på hver kubb. Nogle får “Shot”, andre “Skål”, nogle “Bund”, og et par stykker får “Drej 10x om Kongen og ta’ 3 tårer”. På Kongen selv skriver du “Bong” – det bliver spillets grand finale! Husk at have en god blanding af drikkevarer klar – både for de tørstige og for dem, der holder sig til sodavand.

Regler til drukversionen:

Reglerne er simple: Spil Kongespil som du plejer, men hver gang du vælter en kubb, skal du gøre, hvad der står på den. Det kan være alt fra et lille shot til en sjov udfordring. Forestil dig at skulle dreje rundt om Kongen, mens du forsøger at holde balancen – det bliver kun sjovere, som aftenen skrider frem!

De specielle '2x' Kastepinde

På hver anden kastepind skriver du “2x”. Hvis du vælter en kubb med sådan en pind, ja, så ved du, hvad det betyder – dobbelt op på udfordringen! Det tilføjer et ekstra lag af sjov og uforudsigelighed til spillet.

Kongen Vælter: Ølbong-Tid!

Når Kongen vælter, er det tid til “Bong” – aftenens store øjeblik. Det er som hovedregel en øl-bong, men det kan også en bong fyldt med cider, shot, en sjov cocktail, eller noget helt tredje, som I finder på.

Spil med omtanke

Husk, det er altid vigtigt at spille ansvarligt. Sørg for, at alle er med på reglerne og har det sjovt. Og husk, der skal altid være alkoholfrie alternativer for dem, der ønsker det. Hvis du vil se flere indlæg som dette, har vi også lavet et indlæg om de 10 bedste drukspil.

forfatter:

Del opslaget: 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Frivillig Smukfest

frivillig Smukfest

Frivillig på Smukfest 2024 Hvis du overvejer at blive frivillig til Smukfest 2024, så er denne guide lige noget for dig. Her får du et

Læs mere
Volt Roskilde Festival

Volt Roskilde Festival

Et hurtigt overblik: 1. Soundboks / Batteryswap 3. Lockers 2. Soundlock 4. Volt charging service 1. Din Guide til Batteriswap på Roskilde Festival 2024 Roskilde

Læs mere
Drukspil

Drukspil

Et hurtigt overblik: 1. Vandfald 3. Hvem er mest tilbøjelig til 5. Buffalo 7. Jeg har aldrig 9. Beerpong 2. Fireball 4. Bustur 6. Ryg

Læs mere